Färdiga lunchlådor ett bra alternativ för upptagna människor

Genom att beställa färdiga lunchlådor kan du säkerställa att du har tillgång till hälsosamma måltider. Detta även om du egentligen är alldeles för upptagen för att själv kunna laga matlådor. För dig som tränar och lever ett upptaget liv finns det helt enkelt många fördelar med att välja detta alternativ. Här kikar vi närmare på några av fördelarna med att lösa matbiten på detta vis!

3 fördelar med att köpa färdiga lunchlådor istället för att själv laga dem

Fördelarna med att köpa färdiga lunchlådor istället för att själv tillaga dem är bland andra att:

 1. Det är svårt att finna tid till att laga mat. Om du har ett hektiskt schema kan det vara svårt att få tid till att laga mat. Du kanske har så mycket att göra på jobbet, i skolan eller på grund av andra åtaganden att dessa begränsar din tillgängliga tid mycket. Om så är fallet prioriterar du kanske inte att planera dina måltider, handla matvaror, laga mat och diska. Då är det bättre att ordna matlådorna på ett annat sätt, närmare bestämt genom att köpa färdiglagade sådana.
 2. Du vill hellre lägga din värdefulla tid på annat. Ett annat scenario som kan göra att du vill köpa färdiga lunchlådor istället för att själv laga matlådor har helt och hållet med prioriteringar att göra. Det kan helt enkelt vara så att du hellre vill lägga din värdefulla tid och energi på en helt annan aktivitet. Varför ägna flera timmar i köket varje vecka när du ändå kan få tillgång till färdiga och vällagade måltider utan att tillaga dem själv?
 3. Hemlagade måltider är inte längre för alla. Förr i tiden var det standard att man tillagade i princip alla måltider i hemmet. Så är dock inte längre fallet – även om många kost- och ekonomiexperter gärnar ser att du själv tillagar dina måltider. Men det är faktiskt långt ifrån alla som har den tid, energi och kunskap som krävs för att göra detta. Det är här som färdiglagade matlådor kommer in i bilden. Du behöver inte längre laga maten själv för att kunna njuta av vällagade måltider som smakar som hemlagat!

Duplantis satte världsrekord i stavhopp och tog hem VM-guldet

Vår svenska stavstjärna Armand Duplantis slog sitt egna världsrekord i stavhopp den 24 juli 2022. Han hoppade då inte mindre än 6,21 meter och vann därmed guldmedaljen i herrarnas världsmästerskap i Eugene, USA. Det tidigare rekordet var på 6,20 meter och det satte han i mars samma år i Belgrad, Serbien.

Ingen annan hoppare lyckades under samma tävling hoppa över sex meter. Istället knep amerikanen Christopher Nilsen andraplatsen och Ernest John Obien från Filipiinerna tog hem tredjeplatsen. Bägge dessa herrar hoppade som högst 5,94 meter.

Duplantis tog för övrigt guld även i sommar-OS i Tokyo år 2020. Hans nuvarande världsrekord i stavhopp slår näst bäste man med inte mindre än 5 cm.

Fler herrar och damer med nuvarande eller tidigare världsrekord i stavhopp

Dessa är de tre herrar som har hoppat högst av alla män:

 • Armand Duplantis, Sverige (6,21 m den 24 juli 2022 i Eugene, USA)
 • Renaud Lavillenie, Frankrike (6,16 m den 15 februari 2014 i Donetsk, Ukraina)
 • Sergej Bubka, Ukraina (6,14 m den 31 juli 1994 i Sestriere, Italien).

De tre damer som har hoppat högst av alla kvinnor är:

 • Jelena Isinbajeva, Ryssland (5,06 m den 28 augusti 2009 i Zürich, Schweiz)
 • Svetlana Feofanova (4,88 m den 4 juli 2004 i Heraklion, Grekland)
 • Stacy Dragila, USA (4,81 m den 9 juni 2001 i Palo Alto, USA).

Mer om denna spektakulära sport

Stavhopp är en ganska spektakulär sport där idrottaren hoppar över ett hinder med hjälp av en stav (därav namnet på sporten). Hindret består av en ribba som ligger placerad högt över marken. Från början kunde dock hindret utgöras av lite olika föremål – man hoppade bland annat över diken, bäckar och staket. Det var faktiskt inte förrän under mitten av 1800-talet som sporten började bli lite mer standardiserad.

Första gången som sporten letade sig in i ett modernt OS var år 1896. Kvinnor kunde dock inte tävla i denna gren i OS förrän i samband med de olympiska spelen i Sydney, Australien år 2000. Däremot satte såväl herrar som damer världsrekord i stavhopp långt tidigare än så.

Boenden och nöjen i Björnlidens Fjällby

Björnlidens Fjällby ligger dryga 30 minuter från Idre och bjuder på alltifrån fiske och vandring till skidåkning och skoterturer. Fjällbyn bjuder på härliga naturupplevelser året runt och här finns utrymme för både fartfyllda aktiviteter och avkoppling. Boende finns i form av lägenheter och härifrån är det gångavstånd till kalfjället.

Besök i Björnlidens Fjällby

I Björnlidens fjällby finns stugor med lägenheter med 4–6 sängplatser i varje lägenhet. Alla lägenheter har eget kök och badrum och är utrustade med TV och bredband. I fjällbyn finns även gemensamma utrymmen i form av bastu och tvättstuga.

För bokning av någon av lägenheterna finns möjlighet at skicka bokningsförfrågan direkt på hemsidan. Här fylls namn, e-post, telefonnummer, önskad lägenhet och ett kort meddelande i. Det går även att skicka bokningsförfrågan via mail eller genom att ringa.

Fiske, skidåkning och annat att göra

Björnlidens Fjällby ligger i Grövelsjöfjällen, ca 30 minuter från Idre. Det är ett fjällområde som bjuder på klassiska fjällaktiviteter, så som:

 • Skidor – längd och alpint – 10 minuter från fjällbyn finns möjlighet till utförsåkning i olika typer av backar – branta och flacka, samt pistade och opistade. 

För längdåkning finns drygt 100 km preparerade spår att njuta av, med möjlighet till olika åkstilar, så som klassisk åkning och skate. Längdspåren finns både på den svenska och norska sidan av gränsen och passar för både motionsåkare och mer erfarna skidfantaster.
 • Skoter – Grövelsjön är en bra utgångspunkt för skoteråkare. Härliga fjällvyer och flera mils långa leder för skoter ger möjlighet till både korta och långa turer. Området är ett populärt resmål för skoteråkare från hela landet.
 • Vandring – Grövelsjön och Björnlidens placering, nära den norska gränsen, gör området perfekt för vandringar – både korta och långa. Fjällen är lättillgängliga och lämpar sig för både nybörjare och mer erfarna vandrare. STF har en fjällstation i området, som är en bra utgångspunkt för den som ska ge sig ut till fots.
 • Fjällfiske – I Grövelsjöfjällen finns gott om sjöar, tjärnar och strömmande vatten, vilket har gjort området eftertraktat när det kommer till fiske. Fjällfiske är en aktivitet som passar året runt men just här är flugfiske särskilt gynnsamt. 

Med den vackra naturen i området blir fiskeupplevelsen dessutom något extra. Glöm inte att köpa fiskekort – dessa finns att hitta på serviceställen runt om i Grövelsjön. Mer info: Sök på Google efter Björnlidens fjällby.
Categories Ny

Vad dina yogasmycken betyder

Yogasmycken kan bäras av alla. Tanken är att du ska bli påmind om din mana vilket betyder din egen styrka och inre skönhet. Du ska kunna få inspiration och ge dig kraft när du till exempel mediterar eller utövar mindfulness i din vardag.

Att vara närvarande i nuet när livet och vardagen rullar på runt en är inte alltid det lättaste. Att stanna upp, andas och hitta balansen kan vi behöva bli påminda om då och då. Och då passar yogasmycken som du kan bära perfekt. Du kan känna på smycket eller titta på det för att återfå dina krafter. Dessa smycken är dessutom vackra och passar såväl i yogastudion som till vardags och fest.

Olika typer av yogasmycken

Det finns olika typer av yogasmycken vilket gör det enkelt att hitta sin favorit. Du kanske vill bära det som ett armband, runt halsen eller på ditt finger. Möjligheterna är oändliga. Och eftersom alla smycken är både vackra och betydelsefulla kommer du inte att bli besviken!

Du kan till exempel välja mellan symboler såsom:

 • Inner strength
  Detta smycke kommer att påminna dig om din mana. Mana är din egen styrka och inre skönhet. Det som du vill göra, kan du göra.
 • Feather
  Ett vackert smycke i form av armband som du kan se på när du vill få känslor som flöde och lätthet. Känn dig lätt som en fjäder helt enkelt.
 • Arrow
  Arrow betyder pil på svenska. Och det är precis vad detta halsband symboliserar. Den ger dig nämligen kraften att rikta all din energi i en särskild riktning. När du känner att din kropp, sinne och inre är riktade mot samma mål kommer det att kunna uppstå mirakel.
 • Aum
  Den fantastiska symbolen Aum är bland annat ett särskilt tecken för den kreativa energin som finns i universum. Inom till exempel hinduismen och buddhismen är det också ett heligt ljud. Den representerar det gudomliga och symboliserar inom hinduismen både den universella själen och världssjälen, det vill säga hela universum. Och inte nog med det så är den också väldigt vacker och passar därför utmärkt att bära i ett halsband eller i form av en ring.
 • Peaceful Precis som namnet antyder kan du bära det vackra halsbandet och samtidigt känna en stillhet och klarsynthet.
Categories Ny

Ta blodprov utan remiss

En oro för många som vill ta blodprov och kolla sina värden är att det ska ta tid och vara krångligt. Vanligt är att man behöver få en remiss från sin allmänläkare för att man ska få kontrollera sina värden genom att ta blodprov. Detta innebär ofta fler läkarbesök än nödvändigt och tar både tid och energi. Nu kan man beställa och ta blodprov utan remiss och processen är betydligt snabbare och smidigare än innan. Allt man behöver för att ta sitt blodprov är att boka på nätet och dyka upp till provtagningen med en giltig legitimation.

Drop-in och snabb process

Förutom en smidig bokning så är också själva provtagningen smidig och snabb. Dessutom kan man själv välja när man vill gå och ta sitt blodprov eftersom det fungerar som ett drop-in system. Det innebär att man kan ta sitt blodprov när helst det passar och inte behöver boka tid i förväg. Själva provtagningen går dessutom professionellt till och det är alltid specialiserad personal som hjälper till på plats.

Nu kan man beställa ta blodprov på flera platser i Sverige

Allt fler väljer att arbeta på distans vilket kan göra att man befinner sig på annan plats än där man är skriven eller bor. Detta bör inte vara ett problem och nu kan man både beställa och ta blodprov på flera olika platser i Sverige. Exempel på städer där man kan ta blodprov för att kontrollera sina värden är:

 • Stockholm
 • Göteborg
 • Malmö
 • Uppsala
 • Örebro
 • Linköping
 • Kalmar
 • Nyköping
 • Eskilstuna
 • Med mera

När blodprovstagning erbjuds på en mängd olika platser blir det betydligt smidigare och enklare att boka tid och ta sitt blodprov.

Professionella analyser och tydliga provsvar

Ett blodprov kan ge goda indikationer på ens allmänna hälsa men ofta kan det vara svårt att förstå exakt vad ett visst värde innebär. Därför får man utöver sina egna provsvar också referensvärden och analyser från en legitimerad läkare. Det gör det enklare att förstå vad man har brist på och vad man kan göra för att åtgärda detta och förbättra sina värden. Skulle man dessutom ha ett värde som ligger långt från referensvärdet och som är direkt skadligt för kroppen blir man uppringd av läkare och får hjälp att hantera detta.

Allt du behöver veta om Kosttillskott

Det finns många anledningar till varför du kan behöva ta olika typer av kosttillskott. Det kan handla om att du är vegetarian eller vegan och har svårt att få i dig alla näringsämnen, eller så kanske du har brist på ett viktigt vitamin. Grunden till en god hälsa handlar om själva livsstilen, om du är fysiskt aktiv, känner dig pigg och glad och om du har en sund kost. Men trots en bra livsstil kan många ändå vinna mycket på att börja med kosttillskott. Vilka är de vanligaste typerna av kosttillskott?

 • Multivitamin.
  Detta kosttillskott är praktiskt eftersom det innehåller de flesta vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Det finns dessutom flera typer av kosttillskott, exempelvis för man, kvinna, barn eller vegetarianer.
 • Omega-3.
  Detta kosttillskott är en fettsyra som går att få i sig på naturlig väg genom att exempelvis äta fet fisk. Men alla äter ju inte fisk flera gånger i veckan, då kan det vara bra att komplettera med fiskolja eller omega-3 i form av linfröolja i flytande form.
 • Kalcium.
  Äter du inga mjölkprodukter kan det vara svårt att få i dig tillräckligt med kalcium. Kalcium stärker skelettet.
 • Järn.
  Särskilt för kvinnor i fertil ålder som lider av järnbrist. Även för vegetarianer är kosttillskott av järn ofta bra för att få i sig tillräckliga mängder.
 • D-vitamin.
  Solen är vår främsta källa till D-vitamin, med andra ord kan det vara svårt att få i sig tillräckliga mängder under vinterhalvåret. D-vitamin är viktigt för såväl skelettet som för vårt immunförsvar.
 • Folsyra.
  Kallas även B9 och är särskilt viktigt för gravida kvinnor då folsyra behövs i fostrets tidiga stadium för att kunna utvecklas ordentligt.

Därtill finns det förstås många andra typer av kosttillskott som kan vara bra om du exempelvis försöker bygga muskler, gå ner i vikt eller för att öka den mentala prestationsförmågan.

Kosttillskott för träning och mental hälsa

Ett av de vanligaste kosttillskotten för den som vill bygga muskler är proteinpulver. För att muskler ska kunna växa behövs protein, men alla kanske inte får i sig tillräckliga mängder genom sin kost. Andra kosttillskott som är vanliga för gymentusiasten är gainer, vilket är ett bra tillskott när man vill öka sin vikt. Kreatin används också ofta och intas då innan träningspasset för att höja prestationsförmågan. Aminosyror kan också vara ett bra tips eftersom kosttillskottet hjälper till vid muskelbyggnad och för att öka prestationen.

Skoinlägg som hjälpmedel vid hälsporre

Vid problem med hälsporre finns flera olika hjälpmedel att välja på. Bland de vanligaste är skoinlägg. Även här är utbudet stort med allt från speciella strumpor till speciella sulor. Vilket hjälpmedel passar dig?

Strumpa som drar ut senan

Hälsporrestrumpa är ett effektivt hjälpmedel för att förebygga och behandla hälsporre. Strumpan ger ett extra stöd till foten så att senan, plantar fascian, sträcks ut. Det är den senan som skapar den smärta som hälsporre kännetecknas av. Genom att sträcka ut den minskas därmed smärtan på lång sikt.
Strumporna finns i en rad olika utföranden, storlekar och modeller. Alla har däremot liknande funktion. Vad som väljs är därmed mest en smaksak:

 • Ankelhögt skaft eller högre?
 • Olika färger
 • Olika storlekar
 • Med eller utan tår

Gelsocka som hjälpmedel vid hälsporre

Flera hjälpmedel vid hälsporre består av gel som dämpar steget. Det är även på detta sätt som gelsockan fungerar. En socka, med eller utan tår, med dämpande gel vid hälen. Här finns även modeller som är återfuktande och därmed hjälper huden att bibehålla fuktbalansen vilket minskar risken för förhårdnader. Ofta rekommenderas dessa användas tillsammans med hälkräm för att ytterligare hålla huden mjuk.

Sula som lätt kan flyttas med

Ytterligare ett hjälpmedel är silikonsulan med extra dämpning kring hälen. Hälsporre behandlas bäst genom att hälen får vila och inte utsättas för påfrestningar. Genom en sula kan hälen avlastas och därmed kan problemet försvinna fortare än om ingen sula använts. Till skillnad mot övriga hjälpmedel så ger sulan stöd över hela foten. Men det är främst dämpning vid och omkring hälen.

Hälstöd i gel

Hälstöd i gel har liknande funktion som silikonsulan. Skillnaden är att de inte ger stöd över hela foten utan enbart hälen. Lite billigare, lite enklare att passa samtliga skor. En mindre extrasula som placeras i skon för att ge dämpning åt hälen. Se till att den ligger tight mot sidorna så den inte ”glider omkring” och därmed ger olika stöd.

Inlägg för öppna skor

Vid öppna skor går det inte alltid att ha gelkudde eller gelsula. Då får istället inlägg köpas som är anpassade för öppna skor. Dessa kan exempelvis ha hål kring hälen för att på detta sätt avlasta och minska trycket. Eftersom de ska användas i öppna skor är de ofta genomskinliga för att därmed inte synas lika mycket.

Att köpa skidkläder online

Att handla skidkläder online är det bästa alternativet när man är på jakt efter ny utrustning. Framför allt under våren och sommaren kan det kännas övermäktigt att hitta skidkläder i butik då hyllorna oftast fyllts på med produkter inför de varmare säsongernas aktiviteter istället. Att vända sig till internet underlättar hela processen, online kan man nämligen hitta precis allt man behöver utan att behöva spendera hela dagen på stan och i olika köpcentrum. Att beställa hem det som önskas inför den kommande skidsemestern är både praktiskt och smidigt.

Fördelarna med att köpa skidkläder online

Det finns många fördelar med att köpa skidkläder online istället för i butik, inte bara kan man spara tid då man snabbt och smidigt finner allt man behöver på samma ställe, det finns även möjlighet att spara pengar genom att hitta kampanjerbjudanden på nedsatta produkter. Samtidigt finns dessutom all information om klädernas användningsområden listade online så man lättare kan utesluta det man inte har ett intresse av. Varje vara har en produktbeskrivning så att var och en kan läsa på om artikelns funktioner och avgöra om den är passande eller inte. Produktbeskrivningarna gör det lättare att förstå hur plagget är utformat. Till skillnad från kläder man provar i butik får man direkt svar på sina funderingar och slipper leta upp butikspersonal som i bästa fall har tid att svara på alla de frågor man vill ställa.

Skidutrustning som finns online

 • Skydd: Skidhjälmar och ryggplattor
 • Ytterplagg: Täckbyxor och skidjackor
 • Innerplagg: Underställ och ullstrumpor
 • Accessoarer: Skidglasögon, mössor, vantar och rånarluvor
 • Utrustning: Skidor, stavar och pjäxor

Webbutiker med denna typ av utbud är specialiserade på just detta område och har därför god kunskap om produkterna. Det ska kännas tryggt att inhandla denna variant av utrustning, det handlar inte bara om personliga preferenser, utan även säkerhet och komfort. Skidkläder är mer än bara snygga plagg som sticker ut i backen, klädernas huvudsakliga uppgift är att hålla värme, skydda mot vind, väta och eventuella olyckor. Genom att köpa skidkläder online kan varje person känna sig säker på att valet av utrustning är det bästa alternativet för just honom eller henne.

Kostpreparat med arginin

Diskussionen om träning blir allt större och större ju fler problem vi får utav fetma. Det har visat sig vara livsfarligt att vara överviktig och fördelarna med att träna kan knappast överdrivas. Det är inte bara kroppen som mår bra utav det, utan även hjärnan. Träning minskar risken för depression, stress och minnesförlust. Dessutom får du bättre sömn och din metabolism fungerar bättre. Nuförtiden vet vi så pass mycket om kroppen och vad den behöver för att fungera att vi kan använda oss av vissa kosttillskott för att hjälpa kroppen att utvecklas fysiskt. Ett utav dessa kosttillskott kallas L-arginin.

Vad är L-arginin?

L-arginin är ett kosttillskott som innehåller aminosyran arginin. Aminosyror fungerar som katalysatorer i kroppen och sätter igång livsnödvändiga processer. Just arginin är till exempel aktiv i att bygga upp proteiner i kroppen. Bokstaven L i L-arginin betyder att aminosyran finns i fri form i tillskottet, vilket innebar att kroppen tar upp det snabbare än om du får i dig arginin via mat. Man kan ta tillskottet både före och efter ett träningspass för att bidra till bättre uthållighet och ökat muskeltryck under träningen.

Positiva effekter av l-arginin

Arginin har flera namn värda positiva effekter. Som nämnt bidrar det till proteinbindning som i sin tur omvandlas till muskler vid träning. Dessutom ökar arginin produktionen av hemoglobin vilket ansvarar för syretransporten i kroppen. Med andra ord innebar det att aminosyran bidrar till bättre kondition. Den har en effekt av att vidga blodkärl genom att den omvandlas till kväveoxid. Detta förklarar känslan av extra muskeltryck under träning. Arginin påbörjar dessutom processen av att frigöra dopamin i kroppen, vilket tillsammans med serotonin får oss att må bra.

Så hittar du rätt

Om du aldrig köpt kosttillskott förr kan det minst sagt vara svårt att hitta rätt bland alla olika alternativ. Tack vare den ökade populariteten av kosttillskott, och särskilt arginin, kan du hitta L-arginin i de flesta kosttillskottsbutiker. Bland annat Fitnessfrank.com. Om du söker efter en internetbutik finns det otroligt många att välja mellan. För att hitta den ratta produkten kan du därför kolla omdömen innan du köper tillskottet. Om det är första gången du köper tillskott bör du gå till butiken för att få personlig konsultation och nödvändig information innan användning.

Vad är kolhydrater?

snabba kolhydrater
Pasta på vitt mjöl innehåller mycket snabba kolhydrater.

Kolhydrater är samlingsnamnet på stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. Kolhydrater är enligt Livsmedelsverket vår viktigaste källa till energi, eftersom kolhydrater som ombildas till glukos används som energi till både kroppens celler och till hjärnan.

 

Varför behöver vi kolhydrater?

Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna och till hjärnan. Hjärnan utgör bara två procent av din kroppsvikt, men konsumerar 20 procent av din energi. För att klara av sina viktiga funktioner kräver hjärnan en ständig tillförsel av energi. Hjärnan kan använda två olika bränslen; glukos eller ketoner. Om du äter en kost som innehåller kolhydrater är hjärnans huvudsakliga energikälla glukos. De som istället äter LCHF eller ketogen kost kommer att mata sina hjärnor med huvudsakligen ketoner.

 

Glukos lagras i levern och musklerna i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnor som använder glukos som bränsle behöver ungefär 100 gram glukos om dagen.

 

Var finns kolhydrater?

Kolhydrater finns i en mängd olika livsmedel, från vitt ris och pasta till rotfrukter, bönor och linser. Vetenskapen visar tydligt att det är viktigt för hälsan att välja rätt sorts kolhydrater. Fullkornsvarianter av bröd, pasta och flingor, och fiberrik mat som grönsaker, frukt och baljväxter har en skyddande effekt mot cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och typ-2 diabetes. De hjälper också till att hålla en lagom kroppsvikt. 

 

Långsamma kolhydrater är de bästa kolhydraterna. Äter du dem håller du ditt blodsocker på en jämn nivå och är mätt längre. Det minskar också risken för sötsug.

 

Exempel på livsmedel som innehåller långsamma kolhydrater är: 

 

 • Bröd som innehåller hela korn och frön
 • Quinoa
 • Fullkornsbulgur 
 • Fullkornsris 
 • Råris
 • Fullkornspasta

 

Snabba kolhydrater är de som påverkar blodsockret snabbt och innehåller mycket socker, eller kolhydrater som snabbt tas upp i kroppen. När de snabbt tas upp i kroppen tar de också slut snabbt. Det gör att du kommer att känna ett sötsug snabbare efter att du har ätit snabba kolhydrater. 

 

Exempel på livsmedel som innehåller snabba kolhydrater är: 

 • Läsk
 • Saft
 • Godis
 • Bakelser och fika
 • Vitt bröd
 • Vitt ris
 • Pasta på vitt mjöl

 

Hur mycket kolhydrater ska man äta per dag?

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer är det lagom att 45–60 procent av den energi vi får från maten kommer från kolhydrater. För den som äter 2000 kilokalorier (kcal) om dagen motsvarar det mellan 250 och 300 gram kolhydrater. Av dessa bör högst 50 gram komma från tillsatt socker.

 

De här siffrorna skiljer sig dock beroende på hur lång du är, hur mycket du väger, om du är kvinna eller man och hur mycket du tränar. 

 

Om du tränar hård styrketräning och intervallträning är det bra om du äter mer än så. Men om du istället är en relativt stillasittande person som vill gå ner i vikt och börja träna är ditt behov av kolhydrater lägre.

 

Dessutom förespråkar olika dieter olika mängder kolhydrater:

 

De strikta dieterna. Exempel: LCHF, Keto och Atkins

20–30 gram kolhydrater om dagen. 

Det motsvarar 1 skiva rågbröd eller 200-300 gram färsk frukt. 

 

De måttliga dieterna. Exempel: GI och medelhavskost

100–130 gram kolhydrater om dagen.

Det motsvarar 5 skivor rågbröd eller 1 kilo färsk frukt. 

 

Vad är LCHF?

LCHF betyder “Low carb, high fat” och som namnet antyder handlar det om att dra ner på kolhydraterna och öka på fettet. Det kan kännas kontraintuitivt för de som vuxit upp med tron att man blir fet av fett. Men de som äter en strikt LCHF-diet går ner i vikt i två faser: 

 • Fas 1: Kroppen gör sig av med sin lagrade glykogen (socker) i muskler och lever, samtidigt som du förlorar vatten som bundits i kroppen. 
 • Fas 2: När glykogenet är slut och kroppen inte tillförs några kolhydrater kommer kroppen att börja göra om fett till ketoner i levern. Nu kommer ketoner att används som energi istället för glukos i kroppens celler och i hjärnan. 

 

LCHF: vad får man äta?

lchf vad får man äta
När du äter LCHF ska du äta mycket naturligt fett, som till exempel olivolja.

När du äter en strikt LCHF-kost gäller det att vara noga med att begränsa intaget av kolhydrater. Rekommendationen är 20-30 gram kolhydrater per dag (se ovan för vad det motsvarar). Energin ska istället komma från fett i huvudsak. Här kommer några exempel på vad du ska äta mer av, äta måttligt av och undvika om du följer LCHF-dieten:

 

Ät mycket:

 • Kött
 • Fisk
 • Ägg
 • Ovanjordsgrönsaker
 • Naturligt fett (som smör)
 • Mejeriprodukter med hög fetthalt
 • Feta såser
 • Nötter

 

Ät måttligt: 

 • Rotfrukter 
 • Bär 
 • Fullkornsris
 • Fullkornsbröd
 • Fullkornspasta
 • Light-produkter

 

Ät inte:

 • Socker i alla dess former
 • Vitt och ljust bröd
 • Pasta gjord på vitt mjöl
 • Vitt ris
 • Potatis (pommes frites, chips)
 • Müsli
 • Frukt
 • Öl