Sveriges första fotbollsproffs

Sveriges första fotbollsproffs Gunnar Nordahl föddes 1921 i Västerbotten. Nordahl är en av dessa fotbollsspelare som inte förbleknar i jämförelse med andra, utan han står fortfarande ut i mängden. Det är svårt att toppa hans bragder även för nutida svenska spelare som Zlatan Ibrahimovic och det säger ju inte lite det.

Nordahl spelade för svenska landslaget 1942-1948 och var med och tog svenskt guld i fotbolls-OS 1948. Han spelade centerforward och det gjorde han så bra att han kallades Skyttekung både i Sverige och i utlandet. Under dessa år i landslaget gjorde han nämligen 43 mål på 33 landskamper, 58 mål när han spelade för Degerfors, 93 mål för Norrköping i allsvenskan, 210 mål för Milan och 15 för Roma. Han lyckades även slänga in 11 mål när han spelade för Karlstad.

Andra länder fick upp ögonen för Nordahl under OS och 1949 blev han värvad till Italien där han först spelade för storlaget AC Milan och senare för Roma. Nordahl är en av tidernas allra främsta målskyttar i den italienska Serie A och han vann denna series skytteliga hela fem gånger mellan 1950 och 1956.

Det var under 50- talet som pengarna började komma in i fotbollen. Nordahl fick 91 000 kronor när han gick över till Milan, en månadslön på 1300 kronor plus premier och en lägenhet. Detta faller sig ganska platt när man jämför med dagens miljoner och miljarder, men det var ju faktiskt också längesedan det var 1950- tal vilket man får ha med i beräkningen.

Nordahl innehar fortfarande rekord gällande målsättning från sin tid i Italien. Säsongen 1949-1950 satte Nordahl 35 mål och det har ingen lyckats toppa ännu. Även vår tids storstjärna Zlatan har spelat för Italien under många år, men trots sina många och snygga mål så har inte ens han lyckats med att bräcka Nordahls danser på plan.

Fotbollsbiljetter Arsenal

Flera Svenska fotbollsspelare har gått vidare till engelska lag och gjort stor karriär! Bland svenska fans kan man se många på hemmamatcher för Arsenal eller andra lag i engelska ligan. Intresset har bidragit till att allt fler fotbollsresor arrangeras och man kan hitta bra biljetter till större matcher via nätet.