Lättare damcykel enklare att använda

En damcykel bör ha en något bredare sadel än en unisexcykel eller en herrcykel. Anledningen till detta är att en sadel med större bredd ger en ökad komfort när du cyklar. En cykel som har tagits fram specifikt för kvinnor är anpassad för att bättre passa den kvinnliga kroppen. Sadeln är inte lika högt placerad som på en herrcykel, så det är enklare för en kvinna att använda cykeln. Just sadeln är faktiskt en av de viktigaste delarna på en damcykel.

Vikten av ramens mått

Ramen på damcyklar har också lite mindre mått än ramen på herrcyklar. Detta hjälper kvinnor att sitta bättre på cykeln och gör det dessutom enklare att nå pedalerna. Också avståndet mellan sadeln och styret är kortare. En lite mindre cykel är alltså generellt sett det du som kvinna bör leta efter.

För om du köper en cykel som inte är anpassad till din kropp kommer problem att uppstå. Du kan till och med skada dig själv genom att använda en cykel med en felaktig passform. Med det sagt, finns det även fler saker än enbart storleken som du bör tänka på när du införskaffar en damcykel.

Du kan även vilja ha ett extra tillbehör eller två. Till exempel kan en cykelkorg ge dig ett utmärkt förvaringsutrymme för handväskan, mobilen, eller vilka föremål du än må ta med dig på cykelturen. Genom att placera dessa i korgen kan du fokusera helt på själva cyklingen istället för de saker som du håller tag i med dina händer.

Välj gärna en lättare cykel

En cykelram tillverkas vanligtvis av tungmetaller, av flera olika anledningar. Tunga cyklar kan dock vara svåra för kvinnor att cykla på och lämpar sig därför sällan väl för vardagligt bruk. Detta har lett till att allt fler kvinnor har börjat titta efter cyklar med lägre vikt – de upplever ofta att dessa är väldigt enkla att cykla omkring på i alla slags terränger. Tack vare den stora efterfrågan på denna typ av damcykel, har tillverkarna börjat ta fram ramar av lättare metaller såsom aluminium.

En damcykel bör inte väga mer än 14-16 kg. Så titta gärna på cykelns vikt och mått snarare än antalet växlar och andra specifikationer!