Har du inrett källaren till ett privatgym där träning kommer utföras en eller ett par gånger i veckan? Då kan du låta ekonomin avgöra vilket gymgolv som ska läggas. Är du däremot ägare av ett gym där åtskilliga personer tränar varje dag? Då är det kvalité och funktion som absolut bör väga tyngst.
För det egna hemmagymmet
Det är sällan som ett speciellt gymgolv behövs för det enkla hemmagymmet. Det är inte ens säkert det behövs på arbetsplatsen där ett par anställda delar på ett gym tillsammans. Slitage och belastning på golvet kommer ändå inte bli speciellt stort. Det kan i dessa fall räcka med att lägga in en gymmatta. En matta som tål enklare belastning och slitage.
Genom att välja en gymmatta hålls priset betydligt lägre mot om ett komplett gymgolv ska läggas in. Ekonomin och flexibiliteten att flytta gymmatten är dess fördelar. Nackdelen sitter i den långsiktiga kvalitén.
För gymmet
På de ställen på gymmet där vikter används frekvent, samt vid skivstänger och där extra belastning sker, bör kvalité värderas högt. Här är det istället kompletta gymgolv som bör läggas in. Golv som med tjocklek och dämpning skapar förutsättningarna för hållbarhet under mycket lång tid.
Prismässigt kostar det mycket mer att lägga en ett gymgolv än ett några gymmattor (exempelvis pusselmatta) men samtidigt är det två helt olika produkter. Golvet monteras över en större yta och skapar långsiktig hållbarhet där belastningen är som allra störst.
Kan användas som komplement
Självklart kan gymgolv och gymmatta vara kompletterande produkter. Ett gym kanske lägger ett golv på de ställen där belastningen är som störst och kring vissa maskiner. Men på andra ställen räcker det gott och väl med den billigare mattan.
På detta sätt tar man vara på de olika fördelarna med dessa produkter och kan erbjuda underlag som möter den funktion och det behovs som finns.
Namn med växlande innebörd
För återförsäljare av idrottsgolv, gymgolv och liknande produkter är det självklart att kalla sin produkt för ”golv”. Detta samtidigt som de återförsäljare som säljer mindre mattor kallar det just för mattor. Men sedan finns det ett mellanläge. Om en gymmatta är så stor att den täcker hela gymavdelningen – kan det kallas för golv då? Var går gränsen mellan matta och golv i storlek, kvalité och funktion? Finns önskemål om skydd på större yta kan alltså både matta och golv vara alternativ.